miercuri, 29 iunie 2011

Penne cu fructe de mare

V-am spus ca daca as putea as manca paste la toate mesele in fiecare zi? Bine, fie! As alterna cu o pizza buna :).
Pentru ca le incerc in toate formele si aromele, am inclus si fructele de mare in combinatie.

Ingrediente (2 portii)
- 400g fructe de mare (combinate sau un singur fel, dupa preferinte)
- o ceapa mica
- o lingura de ulei de masline
- 400ml de suc de rosii
- cativa catei de usturoi
- o foaie de dafin
- paste (aici nu dau cantitati- depinde de cat de multe vreti/ puteti manca)
- o legatura de patrunjel
- parmezan ras

Se caleste ceapa tocata marunt in uleiul bine incins si se adauga fructele de mare scurse bine:


 Cand fructele de mare sunt aproape gata (dupa 10-15 minute) se pune sosul de rosii, usturoiul tocat si foaia de dafin.


Dupa cateva clocote se opreste focul, se toaca patrunjel si se pune peste sos:


Pana acum s-au fiert si pastele separat in apa cu sare, recomand sa fie 'al dente'- se digera mai usor, si s-au scurs bine de apa. Se amesteca cu sosul, se pun pe farfurie si se presara cu parmezan din belsug.

POFTA BUNA!!!

luni, 27 iunie 2011

Tarta cu branza- Aperitiv

V-am mai povestit de transportul de bunatati de la bunici. Si v-am povestit si despre tarta cu branza care a rezultat atnci. Uite ca a venit timpul sa dezvalui si cum am facut-o. Pentru ca nu voiam banalul cheese cake, am comis o tarta sarata.

Ingrediente pentru aluat:
- 250g faina
- 150g unt
- un varf de cutit de sare

Am amestecat toate astea intr-un bol (cu mana):


A rezultat un aluat fraged, pe care l-am intins frumusel in forma de tarta (tot cu mana, nu merge cu sucitorul :P)

Am intepat aluatul cu o furculita, am acoperit totul cu hartie de copt, peste care am pus boabe de orez (merge si cu boabe de fasole uscata) si am bagat la cuptorul preincalzit la 180 grade cam 10-13 minute. Toata treaba asta are scopul de a ne asigura ca aluatul se va coace bine si umplutura nu-l va pastra crud. Poate va intrebati care e smecheria cu orezul/fasolea. Ei bine, greutatea lor impiedica cresterea aluatului si formarea de bule de aer. Smart, ha? Secrete culese de pe la oameni dragi :)

Cat lasam aluatul la cuptor, ne ocupam de umplutura:

Ingrediente pentru umplutura:
- 450g branza proaspata de vaci
- 4 oua
- 2 cepe verzi
- o legatura de marar
- sare, piper

Se toaca marunt ceapa si mararul si se amesteca toate ingredientele pana se obtine o pasta cat de cat omogena:



Se scoate aluatul din cuptor, se inlatura foaia de copt si orezul/ fasolea si se toarna compozita in tarta:

Se introduce totul la cuptor la 160 de grade vreo 50 de minute. Se lasa sa se raceasca si se serveste/ savureaza/ infuleca cu pofta.


POFTA BUNA!!!

sâmbătă, 25 iunie 2011

Banana bread- aka chec cu banane

De cand am facut prima data si-ntaia oara banana bread, greu mai gasesc ceva asa simplu de facut si atat de BUUUUN!!! Nu stiu exact daca are legatura cu faptul ca mancarurile sau deserturile cu banane imi plac in mod deosebit...Oricum, merita sa incercati:

Ingrediente:
- 120g unt
- 170g zahar brun (daca nu aveti brun, puneti alb)
- 2 oua
- 260g faina
- 1 lingurita de bicarbonat de sodiu
- un praf de sare
- 3 banane medii pasate (sau 2 mari)
- jumatate de banana pentru ornat
- 1 lingurita de zahar pudra


Se freaca bine untul cu zaharul:

Se adauga ouale si apoi faina in ploaie. Sarea si bicarbonatul se amesteca cu faina inainte sa fie adaugata in compozitie:


Separat se paseaza bananele si apoi se adauga in compozitia pregatita.
Se tapeteaza o tava de chec/ cozonac cu hartie de copt si se toarna compozitia in ea:


Se bate un pic tava (sa se niveleze compozitia), se aseaza pe mijloc felii subtiri de banane si se pudreaza cu zahar pudra:


Se aseaza tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade si se tine aproximativ o ora. Se serveste rece. E mortal!


POFTA BUNA!

joi, 23 iunie 2011

Crema de branza si salata de patrunjel

Week-end-ul trecut am primit un transport de bunataturi bio de la bunici. Printre ele: branza proaspata de vaci, marar, patrunjel...In consecinta m-am apucat sa le dau de cap. Branza am impartit-o si o parte am facut-o crema de branza, alta parte tarta (vine pe blog in curand).

Ingrediente pentru crema de branza:
- 300-400 g de branza proaspata
- 150-200 ml smantana
- o mana de marar
- boia iute
- seminte de chimen
- sare, piper

Am amestecat branza cu smantana si cu condimentele:


Cam asta e tot :). Daca vreti, puteti sa puneti si ceapa taiata foarte marunt, eu am evitat-o din simplul motiv ca urma sa folosesc crema de branza ca masa de pranz la birou si am preferat sa nu le fac colegilor viata grea.

Ca sa completez meniul am facut si o salata de patrunjel cu rosii si suc de lamaie. Adica am tocat marunt o mana de patrunjel, am pus o rosie curatata de coaja si taiata cubulete mici, sare si zeama de la o lamaie si gata.
Crema de branza merge foarte bine pe paine. Daca incercati sa mai reduceti din paine, e ideala pe felii de ardei gras.

 POFTA BUNA!

marți, 21 iunie 2011

Omleta cu marar

Duminica dimineata am pregatit o draguta de "omlette du fromage" ("Dexter's Laboratory" fans stiu despre ce vorbesc). Acum serios, am adunat niste salam si vreo 3 tipuri de branza/ cascaval care se cereau de mult  mancate si le-am incropit intr-o mega omleta cu 6 oua (am fost 4 la masa, nu sariti pe mine!!!)

Asadar, am calit o idee salamul (era picant tare) si niste felii de ardei rosu intr-o lingura de ulei.

Intr-un bol am batut ouale si am pus sare si piper si peste ele am pus branza rasa si niste muschi file taiat cubulete:

Dupa care, ouale, tzup in tigaie peste salam si ardei

Mie imi place "imprastiata", dar daca vreti sa ramana intreaga, puneti un capac si lasati-o la foc mic de tot pana e gata. Moment in care presarati niste marar tocat pe ea si...CAM ATAT!! 5-7 minute pe ceas :). Mic dejun perfect intr-o zi de week-end.

POFTA BUNA!

duminică, 19 iunie 2011

Fast food sicilian- nu o luati ca atare :)

Ca sa intram in totalitate atmosfera siciliana, a trebuit sa gustam si din patiseria locala, care ne-a oferit ce avea ea mai bun. Si asa ne-am abonat la arancini (mie mi-au placut cel mai mult cele cu ragu). Explicatie: un cocolos de orez umplut cu carne in sos rosu. Cocolosul dat prin pesmet si bagat in ulei in incins cateva minute:



Astea au fost cel mai frecvent consumate, dupa care urmeaza placintele cu spanac si mozzarella si cele cu prosciutto si mozzarella. Au mai intrat pe lista si arancinele cu mozzarella.


Dupa asa bombe calorice, am avut nevoie de un desert special: tarta cu fragi si cassatella:


Si cu asta am incheiat saga siciliana. Nu stiu daca este o poveste cu "to be continued", eu asa mi-as dori, insa sunt atatea locuri demne de food experience, incat nu stiu cat de repede ii vine din nou randul Cataniei.

Concluzia: O EXPERIENTA CULINARA DE EXCEPTIE!

joi, 16 iunie 2011

Semipreparate in Catania

Poate n-am inceput foarte bine, insa o sa va placa ce urmeaza. De prima data cand am fost in Catania, ne-a ramas gandul la niste ghidusii pe care le-am vazut in piata si pe care nu le-am putut gati in prima vizita- doar pentru ca fitele ne-au obligat sa stam la hotel. Ne-am lecuit de atunci- aparthotel scrie pe noi oriunde ne-am duce si s-o putea :). Ca sa revenim, era vorba de niste chiftele/ frigarui date prin pesmet, pe care urma sa le prajesti in tigaia proprie. Cam atat stiam despre ele si de data asta am tabarat ca ulii si am luat din toate. Moment in care am aflat si ce erau si cum se numeau :). Am onoarea sa va prezint mai jos: INVOLTINI!!! (adica niste rulade :)).


  • involtini di pollo al forno= rulade mici cu pui si mozzarella
  • involtini di melanzane= rulade cu vinete si mozzarella
  • involtini di zucchine- rulade cu dovlecei si mozzarella
  • mozzarella con prosciutto
  • involtini di pollo= rulade cu pui si ceapa verde
Toate erau date prin pesmet si vedeti si voi cat de bine aratau.


  • cipolate= ceapa verde invelita in bacon
 
  • porumbei (stiu, eu nu prea am fost de acord :P)
Bun. Pregatite fiind pentru procesul termic, le-am aruncat in tigaia cu ulei incins si intre timp am copt si niste ardei (caci am gasit in piata vinete si ceapa coapte) si am incropit o mega salata.


Dupa ce au fost gata ardeii si vinetele si ceapa curatate, le-am taiat pe toate cubulete, le-am asezonat cu ulei, sare si zeama de lamaie+ niste patrunjel si gata salata:

Acestea fiind zise, involtini prajite si salata sa fie!!!


marți, 14 iunie 2011

Pizza la mama ei acasa

Sa continuam saga siciliana cu pizza. Ar fi fost chiar culmea sa nu ne bucuram de pizza in Italia. Ce-i drept tocmai eu nu prea m-am bucurat de ea, caci n-am fost atenta cand am citit meniul si mi-am luat o pizza plina de branza! SI ATAT! Erau 3 feluri, nu jucarie, dar ar fi  mers si ceva carnita pe ea :D. Ah, avea si niste rosii cherry...Nu zic ca n-a fost buna, Doamne fereste! Dar data viitoare o sa fiu mai atenta :)


Ceilalti, care au cascat ochii mai bine decat mine s-au ales cu ceva asemanator pizzei mele, dar aveau si ceva fibre :

ciuperci si bacon

si carne de cal

Au fost delicioase!!!! Mai ieftine decat in restaurantele romanesti, mari de ne-mancat (am luat cam 50% la pachet) si intr-o atmosfera autentica!

Acum ca v-am deschis apetitul pentru pizza, puteti sa incercati asta- nu-i la fel de savuros, dar e foarte gustos.

Pofta buna!

duminică, 5 iunie 2011

Peste spada cu cartofi si sparanghel

Din acceasi piata siciliana (aka piata de peste din Catania) am achizitionat intr-una din zile un file de peste luuung si argintiu (tot spada, dar al naibi de simpatic). Mai luasem niste cartofi si niste sparanghel si le-am facut un plan.
Cartofii i-am taiat cubulete, am uns o tava cu ulei de masline, am pus cartofii si i-am bagat la cuptor condimentati cu sare si piper:

Cand au fost aproape gata am aruncat niste masline verzi fara samburi peste ei si i-am mai lasat 10 minute.

Sparanghelul l-am oparit 10 minute in apa cu sare, l-am scurs si l-am mai calit in ulei de masline cateva minute:


Dupa ce l-am scos pe farfurie am presarat sare de mare si...GATA cu sparanghelul.

Pestele a fost condimentat cu sare si niste seminte de chilli si asezat in tava unsa cu ulei:


A stat 20 de minute la cuptorul incins, dupa care si-a luat locul langa cartofii cu masline:



EXCELENT!!! Pofta buna!

joi, 2 iunie 2011

Trattoria siciliana - recidiva totala

Din acceasi odisee siciliana, nu pot sa nu va impartasesc minunatie de tarttoria pe care am gasit-o noi anul trecut in Catania. Evident ca anul asta tot acolo ne-am oprit prima oara. Nu datorita preturilor (suuuper mici!!!), ci a mancarii delicioase si diverse. Asa ca va las in compania urmatoarelor:

Super fish-bar cu antipasti cu tot:


Buuun, sa detaliez antipasti:

Pentru ca nu erau in meniu, ca sa ma dau snoaba si sa va spun denumirea lor italiana :), va spun cu cuvintele mele ce am mancat:
- salata de ton marinat
- salata de somon marinat
- salata de peste spada marinat
- salata de rechin marinat
- salata de ansoa marinata
- salata de ton maruntit cu creveti si rosii cherry
- chiftelute de peste
- mozzarella pane
- caponata (salata de legume la cuptor)
- si un super "sandwitch" (denumire patentata de mine:P) de peste cu peste :)- adica doua fileuri de peste prajite si intre ele o pasta de peste delicioasa

Dupa toata treaba asta, n-am mai comandat decat doua platouri (la 4 persoane) de mix de peste, evident ales din fish bar-ul pe care vi l-am aratat mai sus:


Cam asa s-a petrecut in prima seara. Plus niste vin alb...Si am recidivat si in ultima zi la pranz pentru niste paste si mix de peste. Pastele am omis sa le mai fotografiez :(, eram lihnita de foame si am uitat...

Ce m-a impresionat pe mine a fost simplitatea mancarurilor. Gustul a depasit orice inchipuire pentru cat de simplu se gasteste acolo...