sâmbătă, 2 aprilie 2011

Rata fripta cu sos de prune

E ceva vreme de cand ne straduim sa facem reteta asta si aseara am comis-o. Tot bucatarie orientala, dar un pic adusa pe taramuri europene. Ideea retetei vine de la Gordon Ramsay (thank you, 3 Michelin stars guru!) si executia fix de la Bucatarissimi:)

Ingrediente:

-  o rata (intreaga) de 2-3 kg
- 1 lingurita de sare de mare
- 1 lingurita de amestec de cinci condimente (chinese stuff)
- 1 lingurita de piper negru
- 1 lingura de sos de soia
- 2 linguri de miere
- 2 linguri de otet negru (sau zeama de lamaie)

Pentru sosul de prune proaspete:
- 1 lingura de ulei
- 1 lingurita de ghimbir proaspat ras
- 3 prune, fara samburi si tocate
- 1/2 lingurita de amestec cinci condimente
- 1 baton de scortisoara
- 2 linguri de otet negru
- 4 linguri de zahar (de preferinta brun)
- 1-2 linguri de apa

Se curata grasimea din jurul gatului ratei, se cresteaza si se freaca cu un amestec din sare de mare, amestecul de 5 condimente si piper, dupa care se aseza pe un gratar pus in tava:


Se baga rata la cuptorul preincalzit la 220 de grade si se tine cam 30 de minute ca sa se rumeneasca.

Intre timp se prepara un sos din sosul de soia, mierea si otetul chinezesc. Dupa cele 30 de minute, rata se scoate, se unge cu sosul pregatit si se reintroduce la cuptor la 190 de grade pentru o ora si jumatate. Din 30 in 30 de minute se unge rata cu sos.


Cat rata este la cuptor se prepara sosul de prune. Se incinge ulei in tigaie si se caleste un pic ghimbirul ras. Se adauga prunele tocate, amestecul de cinci condimente, scortisoara, otetul si zaharul. Se lasa la fiert 15-20 de minute, pana capata o consistenta groasa, cam ca gemul (ceea ce si pare a fi :P):


Cand rata e gata, se acopera cu folie si se lasa la cald cam 15 minute.
Ca garnitura am ales un wok de legume.
Morcovi taiati fasii, bucati de ardei gras si ceapa verde, care se calesc usor si peste care se pune sos de stridii.


La final....

si close up pe pieptul de rata:

POFTA BUNA!

2 comentarii:

  1. Ana, nu pot sa nu-ti transmit cele mai pofticioase ganduri pentru o asemenea reteta minunata, mai ales ca bucataria asiatica este preferata mea. S
    unt pe zi ce trece mai incantata de felurile de mancare variate pe care le gasesc pe blogul tau. I am addicted!
    Primavara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere