duminică, 8 aprilie 2012

Curcan umplut cu sos de mere

Facem o abatere de la dieta, nu de alta, dar ne pregatim de Paste (unii chiar il sarbatoresc azi) si va ofer o alternativa la miel, caci e o carne care nu place tuturor. Si anul trecut tot pe baza de curcan am gatit de Paste, asa ca de ce sa stricam traditia?



Ingrediente:
- un curcan intreg de cca 2 kg
- unt moale
- condimente (sare, piper, boia)
Umplutura:
- 3 linguri de unt
- o ceapa tocata
- o bucata mica de telina tocata
- 250g de ciuperci din conserva
- 4-5 felii de paine
- o mana de stafide
- un mar tocat bucati
- cimbru, boia, busuioc, sare, piper
- 100ml de supa de pasare
Sosul:
- 3 mere medii
- o lingurita de zahar
- sare, piper alb

Se curata bine curcanul si se tamponeaza cu prosoape de hartie sa fie perfect uscat. Se unge curcanul cu unt si condimente. Ideal ar fi sa puteti desface un pic si pielea, sa fie unt si intre piele si carne, pe piept. Se condimenteaza bine peste tot:

Se topesc cele 3 linguri de unt intr-o tigaie, se calesc ceapa, telina si ciupercile:

Intre timp se taie painea cubulete si cand legumele s-au inmuiat se adauga peste paine. Se amesteca bine, cu stafidele, supa de pui, bucatelele de mar si condimentele:



Se umple curcanul, inclusiv in cavitatea de la gat si se leaga picioarele. Aripile si pulpele se pot fixa cu scobitori de piept, sa nu se arda:


Se pune curcanul umplut intr-o tava, pe hartie de copt si se tine la cuptor cca 2 ore (cam o ora pentru fiecare kg). Din cand in cand se scoate curcanul din cuptor si se stropeste cu sosul care se aduna in tava. Dupa ce s-a rumenit pielea de pe piept se acopera cu staniol, ca sa nu se arda.

Intre timp se prepara sosul. Se curata merele si se toaca cubulete. Se pun intr-o cratita pe foc impreuna cu zaharul, sare si piperul si se fierb pana se inmoaie:

Papilele voastre vor avea niste surprize magnifice cand vor simti combinatia de carne, umplutura si sos dulce.

POFTA BUNA!

P.S. Inspiratie de pe Teo's Kitchen, multumesc!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu