duminică, 28 august 2011

Vacanta- episodul IV- Grado

Dupa cum v-am spus deja, cartierul general in Italia a fost stabilit la Grado, un orasel micut si cochet, asezat intr-o laguna si plin de turisti nemti. Care aveau copii, multi copii si mici. Si caini. O familie avea, in medie, cel putin un copil si un caine. Am facut statistici. Te asezai la terasa si era imposibil ca la o masa vecina sa nu existe un copil sau un caine. Frumusetea locului :). Nu ca m-ar fi deranjat :)).

Strazile erau aranjate si pline de pitoresc:

Casutele- de poveste


Obiective turistice mai putine, dar erau si ele- de exemplu catedrala al carei turn cu ceas se vedea si de la noi de pe balcon si care ne aducea mereu aminte ca timpul trece...


Am facut o plimbare si pe faleza, la o ora destul de nepotrivita as spune, soarele ne-a cam deranjat :) si era tat de pustiu prin zona, deh, ora siestei. 

  Am tot ratacit pe stradute si alei si am gasit o terasa la care mi-a ramas gandul, asa vreau si eu cand ma fac mare!!!

Mai erau si alte mese, nu va speriati, 7 scaune si doua mese nu sunt chiar idealul meu de afacere :))

Ca sa ramanem in tema, pe langa bunatatile pe care vi le-am impartasit in postarea cu Verona (lasagna, supa de peste, etc) ne-am mai bucurat de calamari pane


O pizza cu surprize (asa se numea in meniu si continea cate putin din toate)

Si o panna cotta cu fructe de padure, o nebunie pentru papilele mele gustative. 

Mica, dar atat de densa si de fina ca a fost arhisuficienta!


miercuri, 24 august 2011

Vacanta- ep III- Verona

Va ziceam data trecuta ca eram la 130 de km de Venetia, si am fost si am vazut-o. Eu, avida sa vad cat mai  multe, am propus o scurta excursie si la Verona, care nu era mai departe de 250 de km. Asa ca ne-am rezervat o zi intreaga de mers la Verona. Cel mai si cel mai mult eu voiam sa vad Piazza del Erbe, ca ma incantasem de pe net dinainte ca ce tare e acolo, e plin de fel de fel de legume, fructe, basca o gramada de ierburi aromatice(chipurile de aici si numele). Ma si vedeam umpland portbagajul de ghivece si pungi cu diverse. Zis si facut. Urcat in masina, luat harta in brate (GPS-urile nu ne faceau cinste, o luau numai pe drumuri nationale, noi preferand autostrazile) si plecat la drum. Ajuns la Verona. Prima oprire: marea Arena Romana, cea mai conservata din Europa. Ce-i drept, asa e. Am vazut cateva pana acum si erau cam triste. Asta...parca prea conservata...ce sa mai, frumos!
Numai ca...pe perioada verii, in respectiva arena, se tineau concerte de opera. Conservata, conservata, dar cum sa stea spectatorul cu rochia buna direct pe pietre. Asa ca, ce s-au gandit stimabilii? Hai sa stricam frumusete de patrimoniu cultural:
Cu gustul amar lasat si de alte minunatii (romani care cerseau, plini de originalitate, imbracati in bebelusi si Cleopatre, dar cerseau), plecam in cautarea Julietei si a balconului ei celebru. Pana sa ajungem acolo, dam de Piazza del Erbe, complet din intamplare. Alta dezamagire...erau ceva fructe (am luat niste smochine, dar cred ca importasera soiul gresit) si legume pe acolo, dintre care si cele mai mici vinete pe care le-am vazut vreodata (initial am crezut ca sunt prune):


Dar, asta era toata verdeata; cam 80% din piata erau tarabele cu magneti, sepci, tricouri si alte chestii chinezesti. Pffff...
Pana la urma am gasit si curtea cu balconul Julietei. Acolo alta dandana, full de lume. Prea full. Abia  ce zareai balconul printre capete de fel de fel de natii
Plus ca se statea la un soi de coada, ca sa pui  mana pe o anume parte a statuii de bronz a Julietei din curte. In poza de mai jos sunt doua turiste dragute, care s-au gandit, ca sa mearga mai repede coada, sa faca amandoua lucrul cu mangaiatul:
Frumos la Verona; un oras superb, pacat ca am nimerit in perioada cu cei mai multi gura-casca pe metru patrat.
Dupa ce am bifat pe lista tot ce voiam sa  vedem, ne-am intors acasa, cu portbagajul crutat de ghivece si alte verzituri, caci...ele lipseau cu desavarsire.
Ca sa nu termin postarea fara nimic bun de mancare, va spun ce am mancat in seara aia in Grado, caci in Verona am mancat un hot dog nedemn de a fi imortalizat.

Cea mai buna lasagna cu carne ever (poza am facut-o dupa ce am ras jumatate din ea)

Supa de peste (mai precis de midii, vongole, langustine)

Mix de pesti si fructe de mare prajiti 

Data viitoare va povestesc si despre Grado, ca mancarea era tare buna. 

luni, 22 august 2011

Vacanta- episodul II- Venetia

Dupa Plitvice, am plecat spre locuri  mai insorite si ne-am stabilit cartierul general la Grado, in Italia. Fiind la 130 de km de Venetia, era si pacat sa nu dam o fuga intr-o zi de duminica, plina de turisti de ocazie, ca si noi :).
Am lasat masina in Piazza di Roma si ne-am dat o tura cu vaporetto pana la Murano, unde am vazut o demonstratie de sticlarie (ne-a aratat un nene in 2 timpi si 3 miscari cum face el o vaza...nici n-am apucat sa fac poze):

Inapoi pe uscat (oarecum), mare mi-a fost dezamagirea cand am vazut Puntea Suspinelor plangand printre afise publicitare, si unele de dimensiuni considerabile, nu minciuni:

Vazut-am si Palatul Dogilor, si pe-afara si pe dinauntru:


Apoi ne-a prins ploaia fix in Piazza San Marco:

Lucru care ne-a deprimat total si am dat iama la o terasa de langa Rialto unde am infulecat ceea ce urmeaza:

Ravioli  cu spanac  si sos de rosii

Spaghetti carbonara

Ficat de porc cu ceapa si mamaliga 


Spaghetti cu fructe de mare 

De la Rialto ne-am pierdut pe stradute pana am ajuns inapoi in Piazza di Roma, bucurandu-ne de atmosfera racorita de dupa ploaie si de lipsa de turisti, mai toti speriati de apa chioara care cazuse din nori.  







duminică, 21 august 2011

Musaca de vinete si dovlecei

Ca sa revenim la normal dupa vacanta (urmatoarele episoade in curand), am pus de-o musaca de sezon cu vinete si dovlecei.


Ingrediente:
- 2 vinete
- 3 dovlecei
- 800g carne tocata (eu am folosit de porc)
- 3-4 rosii coapte
o ceapa mare
- o cana de suc de rosii
- 3 oua
- o lingura de smantana
- ulei, sare, piper, zahar, cimbru

Se curata si se taie rondele vinetele si dovleceii si se frig pe plita sau grill:


Se scot si se lasa la racorit:
Separat se toaca marunt ceapa si se soteaza intr-o lingura de ulei. Se adauga carnea tocata si cand e aproape gata se pun rosiile curatate si taiate cubulete si se condimenteaza cu sare si piper:


Se mai da un clocot si se lasa la racit. Dupa ce carnea s-a racit se adauga 2 oua batute, ca sa se tina compozitia.

In cana de suc de rosii se adauga o lingurita de zahat si cimbru (dupa gust).

 Intr-o tava se monteaza musacaua. Se aseaza pe fundul tavii un strat de felii de vinete si dovlecei:

 Apoi se aseaza un strat de carne si cateva liguri de sos de rosii deasupra:

 Apoi se pune un nou strat de felii de vinete si dovlecei si se repeta cu carnea si sosul. Deasupra se pune un al treilea strat de vinete si dovlecei:
 Intr-un bol se bate al treilea ou si se amesteca cu smantana, sosul astfel obtinut se pune deasupra

 Se pune la cuptorul preincalzit cam 40 de minute la 180-200 de grade C.

 POFTA BUNA!

P.S. Tava in care am facut eu e destul de mare, puteti sa  faceti mai putin; secretul e ca in compozitie 1/3 sa fie carne si 2/3 legume.







vineri, 19 august 2011

Vacanta- partea I- Plitvice, Croatia

Poate ati aflat deja sau poate v-ati imaginat- AM FOST IN VACANTA!!! Plina de lucruri frumoase si gustoase :). Prima oprire am facut-o in Croatia (dupa un drum de 15 ore din Bucuresti), la parcul national Plitvice (patrimoniu UNESCO). Am petrecut o zi intreaga (a doua dupa ce am ajuns) acolo (cam 6 ore de plimbare, dar nu am simtit oboseala, peisajul ne-a luat piuitul). Nu cred ca e nevoie de cuvinte, va las cu cateva cadre:









Mancarea am incercat-o, de fapt, in prima seara cand am ajuns acolo, inainte de ziua cu plimbarea, ca sa avem energie ;). Am gasit un restaurant autentic, cu vatra in mijlocul lui, unde ne-am delectat cu muzica live si bunatatile de mai jos: miel si vitel la jar si cartofi la cuptor. O NEBUNIE!!!



 A doua zi am luat si o mica gustare cu mac si branza din varietatea de strudele:


Am incheiat escapada din Croatia cu impresia ca Paradisul ar trebui sa fie oarecum asemanator cu Plitvice.