miercuri, 28 septembrie 2011

Foie gras cu struguri

Bucatarissima recunoaste oficial ca, in marea parte a timpului, nu este singura in bucatarie. "My better half" ma ajuta din plin sau chiar ma retrogradeaza si preia controlul la cateva din retete. Una dintre ele este minunatia asta si, de departe, preferata mea: ficat de rata cu struguri.


Ingrediente (4 persoane):
- 500 g de ficat de rata
- o ceapa medie
- un ciorchine de strugure alb
- paine prajita
- faina
- sare, piper
- 2-3 catei de usturoi
- boabe de ienupar

Se taie ficatul felii si se incinge o tigaie de teflon. Se dau feliile de ficat prin faina si se prajesc usor in tigaie, la foc mic, sa nu se arda. Nu e nevoie de grasime, ficatul isi lasa multa grasime, care trebuie scursa des.



 Se scot feliile de ficat din tigaie pe un servet de hartie:



Se spala strugurii si se taie boabele in doua. Se curata de seminte si se dau deoparte.


Se curata  ceapa si se taie marunt. Intr-o tigaie se incinge o lingura de ulei si se caleste ceapa, impreuna cu boabele de ienupar si usturoiul tocat. Se adauga boabele de struguri si se condimenteaza cu sare si piper:


Cand strugurii s-au inmuiat un pic se adauga ficatul prajit si se mai lasa 3 minute sa se caleasca impreuna:


Separat se prajesc la toaster cateva felii de paine si se monteaza ficatul cu struguri pe ele.

POFTA PREA BUNA!!!

luni, 26 septembrie 2011

Chiftele de cartofi cu sos de ardei

Va mai aduceti aminte dovleceii cu crema de somon, tartinele cu rosii uscate si clatitele cu ciuperci? Ei bine, alaturi de ele, chiftelele de cartofi cu sos de ardei ne-au incantat papilele gustative acum cateva saptamani la o intalnire cu prietenii.


Ingrediente (4 persoane)
- 5 cartofi albi medii
- 2 oua
- jumatate de ardei gras rosu
- jumatate de ardei gras galben
- jumatate de ardei gras verde
- 4 linguri de ulei de masline
- 1 lingurita de seminte de marar
- 2 catei de usturoi
- jumatate de lingurita de cimbru uscat
- sare, piper

Se spala ardeii, se curata si se taie cubulete:


Se incalzeste uleiul intr-o tigaie, se pun usturoiul zdrobit, ardeii, sare si piper si se calesc. Se adauga semintele de marar si se amesteca la foc mic pana se inmoaie un pic ardeiul. Gata sosul!


 Se curata cartofii si se dau pe razatoarea mare. Se pun intr-un bol si se amesteca cu ouale, cimbrul, sare si piper. Se lasa compozitia sa se odihneasca 5 minute.


 Se incinge putin ulei intr-o tigaie si se pune cate o lingurita din compozitie, bine scursa de zeama, care se aplatizeaza, formandu-se chiftele mici si rotunde. Se prajesc cate 2 minute pe fiecare parte si se aseaza pe servete de hartie:

Cand sunt toate gata se pun intr-o tava si se introduc la cuptor cateva minute (maxim 10).



Se servesc cu sosul de ardei.  

 POFTA BUNA!!!


sâmbătă, 24 septembrie 2011

Clatite cu ciuperci

Dupa ce am testat-o si a doua oara, reteta urmatoare s-a cerut pe blog. Nu de alta, dar s-a lasat cu portii suplimentare, de ambele dati. Ce-i drept, e un pic de munca la clatite, dar merge repejor cu umplutura si compenseaza.



Ingrediente (pentru 4 portii):
Pentru clatite (cam 8-10 clatite):
- 2 oua
- 400-450 ml de lapte sau apa minerala
- 6- 7 linguri de faina (se pune faina in compozitie pana se obtine o consistenta satisfacatoare, adica sa curga dar sa nu fie apoasa)
- sare
- ulei

Se amesteca ouale cu laptele si faina in ploaie, se adauga un strop de sare si  se lasa aluatul un pic la odihnit.


Se coc clatitele si se lasa sa se racoreasca:




Ingrediente pentru umplutura:
- 200 g de ciuperci
- o lingura de patrunjel tocat
- 1 catel de usturoi
- 2-3 linguri de ulei de masline
- sare si piper

Se curata ciupercile si se taie felii. Se pune uleiul la incins si se adauga usturoiul si ciupercile si apoi patrunjelul. Se lasa 15 minute si apoi se dau deoparte.



Ingrediente pentru sos:
-  250 ml de lapte
- 2 linguri de faina
- 4 linguri de parmezan ras
- 30 g de unt
- sare, piper alb

Se amesteca untul cu faina intr-o craticioara, se toarna treptat laptele fierbinte si se amesteca cu telul. Se adauga parmezanul ras, ciupercile calite, sare si piper dupa gust.




Se umplu clatitele cu produsul de mai sus si se pun intr-o tava.

Se presara parmezan ras si bucatele de unt si se baga 10-15 minute la cuptor.



Cam gata!

POFTA BUNA!


duminică, 18 septembrie 2011

Dovlecei umpluti cu crema de branza si somon

Daca vreti sa va delectati cu ceva sanatos (Omega 3, calciu, legume la aburi) si usor de preparat, va recomand cu multa caldura reteta de mai jos. Aperitiv sau o masa usoara, perfect pentru o cina cu prietenii.

Ingrediente (pentru 4 persoane):
- 8 dovlecei (sau zucchini) medii
- 200g de somon afumat
- 150g de ricotta sau branza proaspata de vaci
- 100g de branza de capra
- 2 linguri de smantana
- 1 lingura de ulei de masline
- frunze de cimbru verde
- sare si piper



Se spala dovleceii si se taie jumatati pe lungime. Se pun la fiert 10 minute la aburi (eu am folosit un aparat cu aburi; daca nu aveti, o oala cu capac si putina apa fac toata treaba):

Cat stau dovleceii la sauna se prepara umplutura. Se taie somonul bucati si se pune in blender impreuna cu branza de capra si ricotta, smantana, uleiul, sare si piper. Atentie la sare, somonul si branza de capra au si ele un pic de sare. Se mixeaza totul si se pune intr-un bol.


Se toaca si frunzele de cimbru si se adauga in crema.

Dupa ce s-au racorit un pic, se scoate miezul dovleceilor cu o lingutita:

Se pune crema intr-un pos si se umplu dovleceii scobiti:



Se pot servi imediat, cu dovleceii calduti, sau dupa ce au fost pastrati la frigider.

POFTA BUNA!

marți, 13 septembrie 2011

Vacanta- episodul VI- Bled

Nu stiu daca va mai aduceti aminte, dar in ultimul episod va povesteam cum am ajuns in Slovenia. O tara asa de mica, ca in 2 ore ajungi de la granita de sud la cea de nord. Dar are si Alpi si Mare Mediterana. Si multe autostrazi. Si statiuni frumoase. Si de litoral, si de munte. Noi am stat in Bled, cea mai cunoscuta statiune de munte din Slovenia. Ne-am plimbat cu barca pe lacul Bled pana la insula Bled:



Dupa asa o plimbare, ne-am oprit la o terasa sa ne potolim foamea (apropos, cu destul de putini bani; bine, dupa preturile din Italia, orice ti se pare ieftin):

Supa de rosii

 Supa de ceapa

 Risotto cu ciuperci salbatice
 O pleskavica ca la mama ei


Dupa masa ne-am intors la pensiune pe jos, pe langa lac si ne-am testat nivelul de adrelanina pe un soi de tobogan mecanizat (ma jur  ca nu imi dau seama cum s-ar putea numi). Ideea de baza e ca prinzi ceva viteza in "cartul" care aluneca pe sina pe care puteti s-o vedeti mai jos:


Si ne-am mai plimbat un pic:


Mai pe seara am testat din nou bucataria slovena cu:

Calamari pane:



 Picioare de broasca (gigant, as adauga)


Si coaste de berbecut 



Verdictul: cu tenta mediteraneana si foarte multe influente italiene si sarbesti, bucataria slovena e total pe gustul nostru!!! 


duminică, 11 septembrie 2011

Tartine cu rosii uscate si feta marinata

Rosiile uscate urca vertiginos in topul preferintelor mele si de aceea caut mereu sa folosesc cat mai des proviziile pe care le-am facut in acest sens cand am fost, in mai, in Sicilia. Reteta asta e foarte simpla, doar ca e nevoie de un pic de pregatire preliminara. Marinata pentru feta se face cam cu o seara inainte de servire. La treaba acum.

Ingrediente (4 portii):
- 8 felii de paine toast
- 200g rosii uscate, pastrate in ulei
- 180g feta
- 1 ou
- 8-10 frunze de busuioc
- 2 linguri de ulei de masline
- 1 lingura de boabe de piper alb si negru
- sare

Se taie feta felii micute si se pune la marinat intr-un bol cu uleiul de masline, piperul proaspat zdrobit (nu  macinat), busuiocul taiat si sare, dupa gust. Se acopera cu folie si se tine in frigider cel putin 12 ore:
Se fierbe oul tare, se curata si se lasa la racit. Se scurg rosiile de uleiul in exces si se paseaza in blender, unde se adauga si oul.

Se curata feliile de paine de coaja, se taie dupa preferinte si se rumenesc o idee in prajitor. Apoi se ung cu pasta de rosii si se aseaza deasupra feliute de feta scursa de marinata:


Pofta buna!
E un aperitiv delicios sau o cina usoara si sanatoasa.

duminică, 4 septembrie 2011

Tort cu cafea

Week-end incarcat. Si nu se poate sarbatoare mare fara tort! Si ce tort...cu emotii si final fericit! Recunosc deschis ca nu prea se gasesc dulciuri multe pe blogul meu. Incerc acum sa recuperez si va indulcesc cu tortul pe care mi l-am pregatit :) de ziua mea.

Ingrediente pentru blat:
- 250 ml lapte
- 250g zahar
- 200g faina
- 100g cacao
- 2 oua
- 1 plic de praf de copt
- sare

Se bat ouale cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se freaca bine pana se obtine o crema. Se incorporeaza apoi faina si cacaua si se subtiaza totul cu lapte. Acum e momentul si pentru praful de copt.

Se tapeteaza o forma de tort cu unt si faina si se toarna compozitia, care se da apoi la cuptorul preincalzit la 180 de grade. Se tine cam 50 de minute- testul scobitorii e lege!


Se scoate blatul cand e copt si se lasa la racit. Intre timp se pregateste crema (nu prea devreme, ca se moaie prea tare si nu se mai poate lucra cu ea).

Ingrediente pentru crema:
- 200g unt
- 200g zahar pudra
- 2 galbenusuri
- 100 ml cafea tare
- o fiola de esenta de rom

 Se freaca untul cu zahar si cele doua galbenusuri (cu mana, de preferinta) :

Se adauga acum cafeaua si esenta de rom si se amesteca bine si cu rabdare. Se va omogeniza intr-un final.

Se taie blatul in doua felii si cea mai frumoasa si uniforma se pastreaza pentru partea de sus a tortului :). Va spun asta pentru ca mie mi-a crescut blatul un pic ciudat si a trebuit sa il cioplesc nitel ca sa arate bine:

Se poate insiropa un pic blatul cu cateva linguri de cafea, eu asa am facut. Apoi se intinde crema pe prima jumatate din blat, se pune a doua jumatate deasupra si se intinde restul de crema. Se pastreaza doua linguri pentru ornat:

Restul de crema se pune intr-un pos si se orneaza, cam cum vrea fiecare :


Se tine la frigider cel putin o ora si apoi se infuleca cu prietenii. Cam tot!!!