marți, 31 mai 2011

Scoici si creveti in sos de vin- versiunea Sicilia 1.0

Stiu ca am mai pus pe blog o tura de scoici (alea marinaresti, vi le amintiti, cum sa nu?). Dar astea au asa... un aer special. Asta pentru ca le-am cumparat dimineata din piata de peste din Catania si pentru ca sunt mai multe specii decat cele postate acum ceva vreme aici. Perfect, sa va prezint bunatate de deliciosenie.

Ingrediente- noi am facut 4 portii:
- 1 kg de midii (cele negre)
- 1 kg de scoici diverse (Coques, vongole, ce mai gasiti)
- 700 g de creveti
- ulei de masline
- o ceapa
- 200 ml vin alb
- 200 ml apa
- cativa catei de usturoi
- o legatura de patrunjel
- sare, piper, chilli seminte/ pulbere

Se tin scoicile in apa rece o ora, se spala si se arunca toate scoicile sparte sau deschise. Se curata si crevetii, eventual se rup capetele.
Intr-o oala mare, se incing cateva linguri de ulei de masline in care se caleste ceapa taiata marunt:


Cand ceapa este rumenita, se adauga scoicile si crevetii, apa si vinul. Se condimenteaza dupa gust si se acopera cu capac.

Dupa 20 de minute ar trebui sa fie gata. Se adauga peste ele usturoiul tocat marunt si patrunjelul asemenea si...cam asta e.




Mare atentie!!! Scoicile care nu s-au deschis se arunca!

Separat am uns niste felii de paine cu unt pe ambele parti si le-am condimentat cu praf de chilli si usturoi si le-am dat la cuptor 30 de minute la 150-180 de grade C. Si si-au facut treaba de minune, mai ales la sosul delicios de la scoici:

Nu va pot spune ce diferenta de gust fata  de midiile simple- un cocktail excelent de arome si culori!!!

Pofta buna!

sâmbătă, 28 mai 2011

Raiul pe pamant sicilian- Taormina

Intr-una din zile, o duminica cu vreme capricioasa, am plecat din Catania intr-o mica excursie-in Taormina. Drumul pana acolo a fost doar avanpremiera a ceea ce ne astepta in statiune. Privelisti de vis, turisti de toate natiile, stradute inguste si patiserie delicioasa. Din pacate, faptul ca nu era senin ne-a impiedicat sa admiram Muntele Etna, Taormina avand una din cele mai bune pozitii pentru o astfel de panorama.
N-o mai lungesc, ca nu m-as mai opri din laude, va las cu fotografiile:






Buun, si acum sa trecem la partea delicioasa :).

Mai intai, cea mai aratoasa pasticceria de pe Corso Umberto:



Chiar daca dedesubt vedeti un pui fript, carnati, legume, etc, nu va lasati pacaliti, sunt toate din martipan. Si numai bune de desert :)




La pranz am poposit la o trattoria unde ne-am delectat cu urmatoarele:

Antipasti:
- caponata (o salata de legume la cuptor):
- melanzane alla parmigiana (vinete cu rosii si parmezan):


Tagliatelle cu creveti si sos de sofran:



Spaghetti cu capere si vinete:



A fost bun si aerul de munte ne-a placut mult :)


joi, 26 mai 2011

Back in business- Pietele din Catania

Bine v-am regasit!
Cu durere in suflet, am parasit ieri Catania si am ajuns inapoi in fascinantul Bucuresti plin de praf...Damn, cat am stat acolo n-am avut nevoie sa imi sterg pantofii...
Azi va introduc in atmosfera siciliana. Si cum as putea s-o fac alfel decat prezentandu-va cateva instantanee din pietele de care mi-era asa de dor si pe care, de data asta, le-am abuzat la maximum. Zic de data asta, pentru ca asta a fost a doua vizita in Catania. Prima oara am stat la hotel si ne-am imbolnavit de ciuda ca nu puteam sa profitam de bunatatile din piete. Asa ca am recidivat, dar acum am inchiriat un aparthotel (CHIAR IN ZONA PIETEI, ca sa fim siguri :P) si ne-am facut de cap cu tot ce ne-a placut din piata.
Piata de peste din Catania e deja obiectiv turistic, dar asta nu face ca produsele sa fie mai putin proaspete sau mai putine. De la colosul peste spada la mignona sardina, de la melci la calamari, totul era acolo, proaspat si uneori chiar...VIU:









Pentru agorafobi, piata este o mare provocare. E o aglomeratie de nedescris, plus ca vanzatorii isi fac reclama utilizand muuulti decibeli vocali. Atmosfera e inedita, preturile nu sunt cu  mult mai mici decat  la noi, doar ca diversitatea este atat de mare si calitatea incontestabila, incat nu te poti abtine :).
Cu o traditie de mai bine de 1000 de ani, pietele siciliene si-au pastrat parfumul arab al inceputurilor. Pana si locul in care se desfasoara, strazi mici, in apropierea bisericilor si catedralelor, a fost pastrat de-a lungul timpului.

La capitolul fructe si legume, piata te lasa din nou spectator. Am realizat ca pana sa ajung acolo n-am mancat niciodata portocale, cel putin nu proaspete. Broccoli violet, anghinare, sparanghel, fenicul, zucchini...toate proaspete si imbietoare.







joi, 19 mai 2011

Nectar mango-banane-capsune

Din seria "ce aveti prin casa-> tzup in blender", aveam un mango care plangea de cateva zile in frigider, la fel niste banane care incepusera sa faca mici pete maro pe ele. Capsunele erau achizitie nou- nouta, pofta de primele capsune din piata. Asa ca le-am pus gand rau...IMPREUNA.


Dupa ce le-am tocat o tura, am pus si un pahar de lapte:

Le-am mai dat o tura si...gata suc bun si sanatos!!!



P.S.N-o sa ma mai vedeti o vreme pe blog- maxim o saptamana. Maine plecam intr-un mega food trip in Sicilia si promit sa vin cu retete bune-bune si poze de exceptie:). See you soon!

marți, 17 mai 2011

Tort...intre bezele

Incep prin a fi sincera, asa cum sunt mereu. Nu va spun ca asa am vrut eu sa iasa tortul asta. Initial, acesta s-a dorit a fi un tort de bezea. Clasic. Numai ca, pe parcurs, planul s-a schimbat. Si nu neaparat pentru ca mi s-a parut mai interesant sa strecor piscoturi in tortul de bezea. Ci pentru ca din cele 5 foi de bezea, 3 au fost pur si simplu compromise. Ma declar 60% invinsa in lupta cu bezeaua, pentru ca 2 foi mi-ai iesit, dar primesc mega puncte la inovatie si improvizatie :)). Si ajung la nota 10 pentru ca a avut un super gust! Avand cele doua foi si o bunatate de crema, nu m-am lasat invinsa si am completat cu doua straturi intermediare de piscoturi insiropate in cafea. Si uite-asa am inventat un mega tort...intre bezele. Daca va ies toate foile de bezea, puteti sa il faceti cu ele, fara piscoturi :).

Ingrediente pentru bezea (pentru 4-5 foi)
- 8 albusuri
- 500g zahar pudra
- un praf de sare

Se bat albusurile spuma si dupa ce s-a intarit compozitia se pune treptat zaharul:


Intr-o tava se pune hartie de copt unsa cu unt si se pune un disc de bezea (cat vreti sa fie tortul de mare ca diametru si inalta de 1,5- 2 cm) si se baga la cuptorul preincalzit la 150de grade. Se tine la temperatura aceasta in jur de o ora, fiecare foaie. Dureaza mult...Daca aveti mai multe tavi, norocul vostru. Se scoate incet foaia de bezea si se lasa sa se raceasca un pic pana se ia de pe hartia de copt:


Daca vreti sa urmati reteta mea, cu doua foi, sunt suficiente 3 albusuri si 200g de zahar pudra.

Ingrediente pentru crema:
- 8 galbenusuri
- 200g de zahar
- 50g cacao pudra
- 150g de unt
- esenta de rom

Galbenusurile se freaca cu zaharul pana se albesc si isi dubleaza volumul.



Se fierbe compozitia in baie marie cateva minute si se adauga cacaoa:


 Se da la o parte si, separat, se freaca bine untul:

Dupa ce s-a racit, crema de ou se amesteca cu untul si esenta de rom si aveti gata o crema delicioasa.

Buun, acum partea creativa- montatul tortului. Am pus o foaie de bezea ca baza si peste ea am intins o parte de crema:

Peste stratul de crema am pus un strat de piscoturi usor inmuiate in cafea, apoi un strat de crema, inca un strat de piscoturi si inca unul de crema:

Deasupra am asezat a doua foaie de bezea:


Si pentru ca imi mai ramasese crema, am mai pus un strat deasupra:

Pofta buna!!!


duminică, 15 mai 2011

Fondue de branza

Cum va spuneam, planuisem un fondue de branza pentru week-end-ul acesta; planul a fost indeaproape urmat. Am pus si un pic de nota personala, nu ne-am putut abtine de la a nu respecta reteta clasica:).

Ingrediente (4 portii):
- 50 ml vin alb
- 2-3 catei de usturoi
- 100g emmentaler
- 150g branza gruyere
- 50g branza Roquefort (sau orice alta branza cu mucegai)- optional

Am ras cele 3 feluri de branza:



Am pus in vasul de fondue vinul si cateii de usturoi taiati marunt:

Cand a inceput sa fiarba vinul, am pus branza rasa si am amestecat pana s-a topit:


Separat am prajit niste felii de paine in prajitor si le-am taiat cubulete.

POFTA BUNA!


P.S. Daca nu aveti un vas de fondue (cele mai ieftine sunt intre 50 si 100 de lei si puteti sa le folositi si pt fondue de ciocolata, deci investitia merita;)), se poate folosi un vas de portelan rezistent la flacara si pus la foc foarte mic.

sâmbătă, 14 mai 2011

Suc de mere si morcovi

Ne-am adus aminte acum cateva zile ca avem in posesie un storcator de fructe, care, ca majoritatea ustensilelor moderne pe care stiinta/ comertul ni le-a pus la dispozitie si pe care am sarit in sus sa le achizitionam, a fost uitat in camara. Buun, cum spuneam, l-am gasit, sters de praf si pus la treaba. Nu am descoperit apa calda, nu va dau o reteta in sine, pur si simplu va amintesc ca sigur aveti un storcator de fructe pe undeva si niste legume/fructe prin frigider/camara.

Am curatat si taiat niste mere si niste morcovi:

Le-am bagat in storcator si a iesit sucul.

E atat de simplu si de BUN!! Ca sa nu mai vorbim de cat de sanatos e!

luni, 9 mai 2011

Supa crema de primavara

Am pregatit ieri ceea ce am denumit ulterior "supa verde". Ca a iestit verde rau. Bine, nici nu putea sa ia alta culoare, tinand cont de faptul ca tot ce am pus in ea a fost verde:).

Ingrediente:
- 5-7 cepe verzi
- spanac (2-3 maini)
- o salata verde potrivita
- o cutie mica de mazare boabe
- sare, piper
- smantana

Se taie ceapa verde si se pastreaza numai partea alba, se arunca frunzele (corect, asta a fost singurul lucru care n-a fost complet verde) si se taie bucati. Se pune la calit in 2 linguri de ulei (de masline, daca se poate):

Dupa ce se caleste un pic se pune un pahar de apa si dupa vreo 2-3 minute se pun spanacul, salata si mazarea:

Se amesteca un pic:

dupa care se pune un capac. Se tine pe foc maxim 20 de minute. Cand salata e moale, e timpul s-o oprim:


Se baga totul in blender, se condimenteaza cu sare si piper, se pune in bol, cu o lingurita de smantana deasupra:


Si POFTA BUNA!