sâmbătă, 21 ianuarie 2012

Sarmale traditioanle

In sfarsit ninge! A venit iarna, dar a trecut ceva de la Craciun si poate vi s-a facut dor de sarmale deja:). Ca sa nu va dezamagesc, va las mai jos cu reteta mea de sarmale. Cantitatile de mai jos sunt pentru 60 de sarmale, asa ca, in functie de cate vreti sa faceti, reduceti sau mariti cantitatile:

Ingrediente:
- 1,8 kg de carne de porc si vita

- 300g de orez
- 2 cepe mari
- 2 verze murate mari
- 2-3 cabanosi/ felii de slanina
- sare, piper, cimbru
- 300g de sos de rosii

Se toaca carnea si se amesteca cu ceapa tocata marunt. Se spala orezul si se adauga si el peste carne. Se pun condimente, dupa gust, si se amesteca bine:


Varza se spala, se desfac frunzele si se taie, daca sunt foarte mari. La capatul frunzei se pune o cantitate de carne, mai putin decat se poate lua in mana si se modeleaza (cam ca o sarma, asa:)


Sarmaua se impacheteaza ca o clatita si la final se inchid capetele sau se inchid capetele de la inceput, depinde cat permite foaia de varza:


Sarmaua se ruleaza si se pune de-o parte pe o farfurie. O sa creasca gramajoara imediat. Placerea mea cea mai mare este sa le asez in oala si sa le numar :))

Se toaca varza care a ramas, capetele de frunze si se pune un strat de varza tocata pe fundul unei oale si apoi un rand de sarmale, printre care se arunca bucatele de cabanos sau slaninuta afumata:


Se alterneaza astfel straturile de varza tocata cu cele de sarmale si deasupra se pune un rand de varza tocata. Se adauga apa pana se acopera sarmalele si se pune oala la fiert. Eu le fierb cam 2 ore pe aragaz. Dupa prima ora adaug sosul de rosii amestecat cu putina apa. Apa se completeaza mereu, caci scade destul de repede. Dupa 2 ore pe aragaz, introduc oala la cuptor inca o ora:


In principiu trebuie sa fie gata dupa 3 ore. Se verifica o sarma daca varza se taie usor cu furculita, daca orezul si carnea sunt fierte si cand satisfactia e maxima:), se scoate oala din cuptor. Merg de minune cu smantana si mamaliguta. Dar sunt geniale dupa cateva zile de stat in frigider!



POFTA BUNA si atentie la colesterol! :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu