joi, 31 martie 2011

Paste carbonara

Inca un dezmat cu carbohidrati. Ce sa zic? Recunosc ca sunt dependenta de ei (de carbohidrati, adica) si nu scap nicio ocazie de a ma bucura de gustul si aportul lor caloric de nedescris. Azi paste cu sos alb (Dottore, felicitari pentru pastele pe care le-ai facut cu indrumare telefonica!).

Ingrediente:
- 200-250g sunca presata/ muschi file
- 400g smantana grasa (19-20% grasime- de recomandat cremoasa, nu din cea care se rupe in bucati)
- 80-100g cascaval
- busuioc proaspat
- sare, piper
- paste (cum stiti deja, I love penne)- in functie de cat vreti sa iasa
- 60g unt

Se caleste sunca taiata bucatele in unt:


In timpul asta pastele sunt deja la fiert. Adica, punem apa cu sare pe foc si cand clocoteste se arunca in apa pastele si se fierb un pic mai mult decat scrie pe punga :P (niciodata nu mi s-a intamplat ca pastele sa fie fierte in timpul indicat pe punga):




Dupa ce se rumeneste sunca, se adauga smantana si se amesteca:


 Cand smantana incepe sa clocoteasca, se condimenteaza cu sare si piper si se adauga si cascavalul ras:


Se lasa pe foc pana se topeste cascavalul, sa mai dea un clocot, se adauga si busuiocul (de preferinta proaspat, face diferenta) si cand pastele sunt gata, ele se scurg (NU SE CLATESC!), se pun peste sos- va amintiti sfatul italianului cu blasfemia :) si se amesteca. Se pun pe farfurie si...

POFTA BUNA!!!


marți, 29 martie 2011

Biryani de pui

Pentru ca ne place bucataria orientala si sa mergem tot timpul la restaurant nu ne este foarte la-ndemana, am inceput sa ne utilam dulapurile din bucatarie cu diverse condimente specifice. Preferatele noastre sunt mancarurile chinezesti si indiene. Azi, una indiana ;)

Ingrediente (4 portii)
- 2-3 linguri de ulei
- 800g carne de pui (pulpa si piept dezosate si fara piele)
- 2 cepe medii
- 2 catei de usturoi
- o bucata de ghimbir de 2,5 cm
- 1 lingurita de sofran
- 1/2 lingurita de pudra de chilli
- 1 lingurita de boabe de coriandru, macinate
- 1 lingurita de chimen macinat
- 200g de orez cu bobul lung
- 1 lingura de pasta de tomate
- 100ml de suc de rodie
- 900ml de supa de pui (vechiul truc cu apa clocotita si cubuletele de concentrat de pui ;))
- 125g de prune uscate sau caise (daca va decideti la prune, luati unele mai scumpe si neafumate)
- 2 linguri de stafide
- sare, piper
- la final se mai pun si 2 linguri de coriandru proaspat, dar noi nu ne intelegem bine cu el, asa ca l-am sarit din reteta asta

Stiu ca par multe rau, dar daca luati odata toate condimentele, le veti folosi cateva luni bune, deci sunt o investitie pe termen lung :)

Se incinge uleiul intr-o tigaie mare/ wok si se prajesc bucatile de carne (cu latura cam de 2,5 cm) pana se rumenesc. Se arunca ceapa peste carne, se da flacara mica si se caleste cam 3-4 minute, amestecand mereu:


Se adauga usturoiul si ghimbirul tocate marunt, sofranul, pudra de chilli, coriandrul, chimenul si orezul si se amesteca. Dupa 2 minute se adauga si pasta de tomate, sarea si piperul, dupa gust. 

Se adauga sucul de rodii si supa de pui si se amesteca. Dupa ce clocoteste se adauga prunele si stafidele si se amesteca din nou:




Se fierbe pana orezul absoarbe tot lichidul (cam 30 de minute) si se scoate pe platou/ farfurie:





POFTA BUNA!!

luni, 28 martie 2011

A venit primavara!

Ca niste gospodari adevarati ce ne aflam, nu puteam sa ratam ocazia de a planta goodies pe parcela repartizata de parinti (MULTUMIM!!!). O sa avem ceapa si usturoi verde de Paste! Plantate de noi! Asta ca sa nu mai mentionez ca ieri am sadit pe balcon, in jardiniere, busuioc, patrunjel, cimbru si isop. Va dau updates vizuale cand am ceva verde :P

Snapshots din cultura proprie!




Sa va bucurati de primavara!!!

duminică, 27 martie 2011

Chec- a la Sanda Marin

M-a intrebat acum acteva zile o prietena ce prajitura traditionala romaneasca stiu sa fac. Damn, habar n-aveam cum sa definesc o prajitura traditionala romaneasca. Asa ca m-am dus la biblia bucatariei traditionale romanesti- Sanda Marin. Si am descoperit ca un exemplu bun e checul. Asa ca am decis sa fac chec, o reteta un pic deosebita de ce stiam eu (pentru mine chec era cam egal cu pandispan).

Ingrediente:
- 3 oua
- 50g unt
- 200g zahar
- 125ml lapte
- 225g faina
- 1 pachetel de praf de copt
- esenta de rom, zahar vanilat, cacao

Am frecat untul cu zaharul adaugat treptat si apoi am adaugat galbenusurile, pe rand:





Seaparat, se amesteca faina cu praful de copt. Apoi se adauga treptat, peste untul frecat anterior, faina si laptele rece, alternativ. Un pic de faina, un pic de lapte si tot asa. Acum e momentul si pentru esenta de rom si zaharul vanilat. Si se freaca bine:


Albusurile se bat spuma separat si se adauga si ele:


Albusurile se incorporeaza in aluat amestecandu-se cu grija de jos in sus si cu miscari lente. Se tapeteaza o tava de chec/cozonac cu hartie de copt sau se unge cu unt si se toarna cam 3 sferturi din compozitie:



Ce ramane se amesteca cu o lingura de cacao



Si se toarna peste restul de aluat:

De fapt, partea asta a fost adaptarea mea la reteta, ca Sanda facea un chec simplu si alb. Mi s-a parut un pic cam banal.

Se bate tava un pic, sa se aranjeze aluatul (lucru pe care eu nu l-am facut si a crescut un pic colino- dealo- muntos; dar, end of the day, arata interesant :D) si se baga la cuptorul preincalzit la 180-200 de grade. Se scoate cam dupa 30 de minute, sau cand trece testul scobitorii, care trebuie sa fie curata si placut uscata.
Se lasa la racit, se taie felii sau se rupe bucati, daca nu mai aveti rabdare :) si se devoreaza, ca mie mi se pare delicios!!!



miercuri, 23 martie 2011

Cheese cake

Aveam sambata asa o pofta de ceva dulce...mai precis de o tarta. Pur si simplu m-am trezit cu chef sa fac o tarta. Asa ca m-am apucat de treaba si am produs cheese cake.
Mai intai m-am apucat de aluat, caci trebuie sa stea vreo cateva ore la "odihnit".

Ingrediente pentru aluat:
- 250g faina
- 125g unt
- 1 lingurita de zahar pudra
- 1 lingurita de sare
- 75- 100 ml apa

Faina se pune intr-un castron cu untul taiat bucatele mici si se adauga sarea si zaharul. Se framanta cu mana si se adauga apa treptat pana se creeaza un aluat moale , dar nu lipicios, care se va modela in forma de minge. Si se lasa cateva ore (2 sau 3).




Ingrediente pentru umplutura:
- 280g branza de vaci (proaspata)
- 200ml smantana dulce (de gatit)
- 4 oua
- 125g zahar
- 1 plic de zahar vanilat
- 50g amidon
- cateva stafide -care mie mi s-au adunat in mijlocul tartei :(

Toate astea se amesteca cu telul (sau mixerul, pentru cine e mai comod):



Dupa ce se odihneste 2-3 ore, aluatul se pune pe plansa presarata cu faina si se intinde un pic cu mainile, se impatureste in doua si apoi se intinde cu sucitorul in foaie de cam jumatate de centimetru. Se unge o tava de tarta (sau ce aveti apropiat) si se pune aluatul in forma, taindu-se marginile care depasesc :)



Acum e momentul sa verificati daca incape umplutura in tava (am avut ceva emotii):


Se baga tava la cuptorul preincalzit la 230 de grade si se tine cam jumatate de ora. Acum, mai e si pe-ncercate- proba scobitorii, rumeneala de la suprafata, fiecare cum isi cunoaste cuptorul :). Se scoate, se lasa la racit si ...TA NAAA!!! Pofta buna!!!



luni, 21 martie 2011

Rulada cu ciuperci si cabanos

Sunt mandra de reteta asta. Nu de alta, dar e creatie proprie!!! Nu m-am inspirat de niciunde, mi-a venit o idee, asa, ca si marilor bucatari ai lumii :)) si am pus-o in practica. Riscul a fost ca era felul principal din masa festiva (m-am tot laudat cu masa data de ziua tatei, ei bine, tot despre evenimentul asta e vorba) si daca nu iesea...ce sa zic...cam lasam invitatii nesatisfacuti. Si, tinand cont  ca o faceam prima oara, cam toti ai casei au avut emotii. Numai ca...SURPRIZA!!! Tare bun a iesit! Asa ca, primul pas spre un chef adevarat (si anume inventarea unei retete) a fost facut! De-aici incolo...sky is the limit :))

Ingrediente:
- pulpa de porc
- ciuperci
- cabanos
- patrunjel
- unt pentru calit
- ulei pt tava

Am desfasurat o bucata de pulpa (de fapt 3, ca era multa lume:P) si am calit cipercile in unt (am pus si sare), dupa care am adaugat patrunjel:

Amestecul asta si un cabanos au fost asezate artistic ;) pe pulpa desfasurata si condimentata cu sare si piper:



Am rulat toata treaba asta si am legat-o bine cu sfoara, dupa care am asezat "the babies" legati fedeles in tava unsa cu unt. Am adaugat si un pahar cu apa, asa, ca sa nu se usuce:


Le-am bagat la cuptor vreo ora jumatate. Din cand in cand am mai uns ruladele cu sucul din tava, sa nu se arda.
Intre timp, am curatat niste cartofi, ceapa, radacina de telina, pastarnac, morcovi, rosii si ardei gras pe care le-am taiat si aruncat intr-o tava generoasa, le-am pus un pahar cu apa, sare, piper si cateva bucatele de unt  deasupra si le-am introdus si pe dansele la cuptor. La sfarsit (dupa vreo ora) aratau asa:


Si acum emotiile cele mai mari, la prezentare si consumare. Din fericire lumea a mancat si a plecat acasa fara efecte adverse. Pfui! mai fac :)



Hai pofta buna!

sâmbătă, 19 martie 2011

Clatite cu somon

Daca aveti musafiri, va promit ca nu dati gres cu urmatoarea reteta. Dar, cel mai bine e sa le faceti si sa nu mai dati nimanui, asta pentru ca va vor placea mult!Si merg de minune cu cabanosul in foietaj :). Clatitele cu somon sigur sunt pe placul Andreei, dar simt ca vor castiga si alti adepti, la cat de simplu se fac si cat de bune sunt!

Ingrediente (12 clatite):
- 12 clatite (fara zahar)
- o cutie de crema de branza cu verdeata
- o punga de somon afumat
- masline
- cascaval ras pentru gratinat
- unt pentru uns tava



Fiecare clatita se unge cu branza si deasupra se aseaza alternativ fasii de somon si feliute de masline:



Se ruleaza, inchizandu-se la capete si se aseaza intr-o tava unsa cu unt. Se presara deasupra casacaval ras si se baga la cuptorul preincalzit la 220 de grade cam 20 de minute (sau pana se topeste cascavalul de deasupra). Nu trebuie tinute prea mult, niciun ingredient nu are nevoie, de fapt, de coacere.


Bun-bunutz si simplu ca buna ziua:)

POFTA BUNA!

joi, 17 martie 2011

Penne cu ciuperci si kaiser

Aseara am pacatuit si am facut paste- betie de carbohidrati. Dar au fost asa de bune ca a meritat:). Mai jos, reteta pentru doua portii:

Ingrediente:
- 4 felii serioase de kaiser
- 3-4 ciuperci proaspete
- 2 rosii proaspete
- cativa catei de usturoi
- cateva frunze de busuioc
- sos de rosii (preferabil cu pulpa)
- parmezan


Se taie kaiser-ul cubulete/ bastonase, ciupercile felii, rosiile se decojesc (se scufunda 20-30 de secunde in apa clocotita) si se taie cubulete, usturoiul se crapa cu latul lamei cutitului (ca sa se elibereze aroma) si se taie nu prea marunt.
Se pune o lingura de unt intr-o tigaie, se caleste bine kaiser-ul, apoi se arunca usturoiul si cubuletele de rosii. Dupa cateva minute se pun ciupercile si se sareaza ca sa-si lase apa.

 Dupa ce ciupercile se moaie, se adauga sosul de rosii (cam cat sos vreti sa iasa) si se da in cateva clocote. Se pun frunze rupte de busuioc si se condimenteaza dupa gust (eu recomand ceva mai mult piper :P)



Intre timp se fierb pastele (dupa indicatiile de pe pachet)-mie imi plac foarte mult pastele scurte, mai ales pennele- se scurg (nu se clatesc) si se pun peste sos. Am aflat de la un "italiano vero" ca e blasfemie sa pui pastele in farfurie si sosul deasupra. Trebuie neaparat amestecate in oala. Perfect!!! Asa am si facut. Dupa care se pun pastele in farfurie, se presara cu parmezan ras si...

ENJOY!!!

marți, 15 martie 2011

Cabanos in foietaj

Din ciclul "week-end de gateala", vreau sa impart cu voi cea mai simpla si delicioasa reteta! Am invatat-o la cursul de bucatari pe care l-am facut (laudarosenie maxima:P) si a fost o adevarata revelatie. Pentru audienta: daca n-ati mai gatit pana acum, asta o sa va iasa si o sa fie un succes:)

Ingrediente:
- foietaj (din comert, inghetat)- mare grija sa nu luati foi de placinte!
- cabanos
- ou

Daca luati pachet de foietaj cu doua foi, va ies cam 24 de bucati (cabanosul taiat in 3). Ideea e ca dupa ce lasati foietajul la dezghetat (ori de seara pana dimineata in frigider, ori 2-3 ore afara) si il desfaceti, el mai trebuie intins un pic cu sucitorul, altfel creste foarte mult si produsul numai este estetic (a se observa influenta cursului de gatit :)).
N.B. Pufica, te rog sa ma ierti, am realizat asta abia dupa ce le-am facut pe ale tale. Sa nu ma certi!!!

Asa, cu foietajul intins, se fac fasii late de 2 cm si se ung cu ou batut. Sunt pensule de patiserie in supermarketuri sau pene de cocos de la bunici din ograda :P



Se ia cate o fasie si se ruleaza pe cabanos (o treime din el, cum am zis mai sus) astfel incat marginile sa se suprapuna si partea unsa cu ou sa fie la suprafata, ca sa se lipeasca marginile:



Se aseaza in tava cu hartie de copt (v-am zis ca sunt dependenta) si se dau la cuptorul preincalzit la 180 de grade (daca as stii sa pun cerculetul ala mic care inseamna grade ar fi minunat). Se tin cam 20 de minute si sunt gata!!!

Pofta buna!!


Close-up :)


duminică, 13 martie 2011

Prajiturica- "Devil's Snow"

Pentru ca publicul a cerut :), azi va fac cadou o prajiturica proaspat testata. Am facut-o pentru tata de ziua lui. Numele i l-a pus barbati-miu, ca ea se numea simplu "Prajitura cu ciocolata" sau ceva asemanator si era prea banal, mai ales ca am adapatat-o un pic si i-am trantit si niste zahar pudra ca decor.

Ingrediente:
- 125g de ciocolata de menaj
- 250g zahar
- 4 albusuri de ou
- 150g faina
- 180 ml smantana dulce
- zahar pudra


Se rade ciocolata pe razatoarea mica si se lasa de-o parte.
Se bat albusurile spuma si se adauga treptat zaharul. In total cam 5 minute la mixer:


Se adauga ciocolata rasa si faina. Apoi smantana dulce si se amesteca bine,tot cu mixerul, daca nu vreti sa faceti scurta la mana:



De cand am descoperit hartia de copt sunt oarecum dependenta de ea, asa ca am sarit peste unsul si tapetarii tavii si am imbracat-o in hartie de copt, dupa care am turnat compozitia inauntru:



Se baga la cuptorul preincalzit la 200-205 grade si se tine cam 40 de minute. Se incearca cu scobitoarea, nu trebuie sa fie perfect uscata, prajitura se mai coace singura si dupa ce am scos-o din cuptor. 



Pana se raceste un pic prajitura, ca sa poata fi scoasa din tava, am topit niste ciocolata la bain-marie (improvizatia la-ndemana oricui- o oala mai mica pusa intr-o alta oala cu apa care e pusa direct pe foc. Important e ca ciocolata sa nu stea direct in oala de pe flacara, caci se arde)
si o parte am intins-o pe blat, dupa ce l-am scos din tava si o parte am intins-o pe o folie de plastic:
Dupa ce s-a intarit bine-bine, m-am jucat cu ciocolata de pe folie si am facut, razand cu lama cutitului ciocolata, niste firimituri mai  mari, pe care le-am pus peste restul prajiturii si apoi am stropit prin sita o lingurita de zahar pudra:


A fost bun :)



Si pentru ca nu are crema si alte etape, se face repede si usor.

Bon appetit!